Johan Östling:När nybyggarandan svepte in över akademin

University of East Anglia grundades 1963 och är ett slags prototyp för den våg av utopiska universitet som grundades under decenniet.
University of East Anglia grundades 1963 och är ett slags prototyp för den våg av utopiska universitet som grundades under decenniet. Foto: Jeremy Durkin/TT

Under 1960-talet grundades nästan 200 nya universitet runtom i världen. Som lärosäten präglades de av idéer om radikal förnyelse av kunskapsinstitutionerna. En ny bok granskar arvet från de ”utopiska universiteten”.

Publicerad
Annons

För tjugo år sedan, en vår i början av det nya millenniet, tillbringade jag en termin som utbytesstudent i södra England. Detta var långt före brexit och pandemin, och det var då alls inte onaturligt för en ung person att resa utomlands och ägna ett halvår åt språkförkovran i det förenade kungariket. Till vardags läste jag humaniora vid ett ärevördigt nordligt lärosäte, grundat 1477, men nu gällde Sussex University, inrättat 1961. När jag steg av på Falmer Station och rörde mig in i campusområdet drabbades jag plötsligt av orienteringsförlust. Avsaknaden av traditionella akademiska landmärken – fakulteter och ins­titutioner var utbytta mot schools of study – gjorde mig förvirrad. Det som en gång hade varit nyskapande arkitektur bar nu den nyss förflutna progressivitetens patina. I ett post-Thatcherskt tillstånd var lokalerna undermåliga, och av 60-talets friska framstegstro återstod inte mycket i de dåligt ventilerade föreläsningssalarna. Jag erfor efterkrigsmodernismens hemsökelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons