RecensionTv-serier

The underground railroadAlla reglage på max när succébok blir tv-serie

Stjärnskottet Thuso Mbedu som Cora.
Stjärnskottet Thuso Mbedu som Cora. Foto: Kyle Kaplan

Även i sina mer stillsamma stunder är tv-versionen av Pulitzerprisade ”Den underjordiska järnvägen” intensiv. Trots att serien utspelar sig på 1800-talet ekar dagsfärska svarta trauman i kulisserna.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Som barn trodde både Barry Jenkins och Colson Whitehead att ”den underjordiska järnvägen”, det nätverk av abolitionister som hjälpte amerikanska slavar att fly till stater som avskaffat människohandel, var en verklig tågtrafikled. Som vuxen förvandlade Whitehead också denna historiska metafor till ett bokstavligt transportsystem av räls, lokomotiv och tunnlar i sin Pulitzerpris-belönade roman ”Den underjordiska järnvägen” (2016), där fantasy och fakta från olika tidsperioder vävs ihop med förödande effekt.

Coras flykt från en plantage i Georgia är en skildring inte bara av slaveriets fruktansvärda konsekvenser, utan av den amerikanska rasismens innersta väsen. Romanen ligger till grund för Jenkins tv-serie som nu får världspremiär på Amazon Prime. Även om den utspelar sig på 1800-talet ekar dagsfärska svarta trauman i kulisserna. Varje avsnitt avslutas nästan vanvördigt anakronistiskt med musik av artister som Outkast och The Pharcyde.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons