De kan vinna flest Guldbaggar

Regissören Amanda Kernell och skådespelaren Sverrir Gudnason tillsammans med producenterna Lars G. Lindström och Eva Åkergren under tillkännagivandet av Sveriges Oscarsbidrag på biograf Capitol i Stockholm.
Regissören Amanda Kernell och skådespelaren Sverrir Gudnason tillsammans med producenterna Lars G. Lindström och Eva Åkergren under tillkännagivandet av Sveriges Oscarsbidrag på biograf Capitol i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Amanda Kernells förhandstippade ”Charter” får flest nomineringar till Guldbaggen – bland annat för bästa regi och bästa film. Henrik Schyfferts långfilmsdebut hör också till de filmer som lyfts fram i flest kategorier.

SvD Kultur, TT
Publicerad
Annons

Kernells vårdnadstvistdrama har redan tagits ut som Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm, och nu regnar det också Guldbagge-nomineringar över filmen. Sammanlagt har den fått sju nomineringar, bland annat i de prestigefulla kategorierna bästa film och bästa regi.

I kategorin för bästa film möter den Nathan Grossmans ”Greta”– ett porträtt av Greta Thunberg – och Henrik Schyffert, vars ”Spring Uje spring” är en biografisk långfilm om musikern och journalisten Uje Brandelius – som sammanlagt har fått sex nomineringar, vilket är näst flest.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons