Wera von Essen:Kristendomen blev ett lyft för jämställdheten

Att heliga Birgitta kunde läxa upp påven vittnar om kvinnors höga ställning under medeltiden. Träskulptur i Vadstena klosterkyrka.
Att heliga Birgitta kunde läxa upp påven vittnar om kvinnors höga ställning under medeltiden. Träskulptur i Vadstena klosterkyrka. Foto: Jeppe Gustafsson/Alamy

Synen på medeltiden som särskilt mörk vad gäller kvinnors möjligheter är lika seg som felaktig. Tvärtom rådde – inte minst tack vare klosterväsendet – en frihet som vi först genom 1900-talets kvinnorörelse åter kommit i närheten av, menar dominikansystern Sofie Hamring i en ny bok.

Wera von Essen
Publicerad
Annons

Såhär var det: under vikingatiden var kvinnan fri och vild, den hedniska riten var full av starka gudinnor och sexuell utlevelse, sedan kom kristendomen och tvingade in kvinnan i kyskhet och dygd. Under den mörka medeltiden var det som värst, då stod valet mellan påtvingat giftermål och kloster, sedan kom äntligen moderniteten och så småningom 1900-talets kvinnorörelse varpå saker förbättrades. Efter 1968 blev alla friare och på den vägen är det. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons