Magda har gjort återvinning till sitt jobb

Miljöintresserade Magda har börjat extrajobba eftersom hon vill göra något bra för miljön. Varje lördag går hon med grannarnas återvinning.

Greta Hansson Vikström
Publicerad
Det tar ungefär sex minuter att gå från Magdas dörr till återvinningen. Foto: Emma-Sofia Olsson

Håll Sverige Rents skräpplockardagar i våras slog rekord. Över 800 000 deltagare anmälde sig. Det är 100 000 fler än förra året.

Magda är ett av alla barn som vill vara med och rädda miljön. För några veckor sedan vaknade hon upp med en idé: Gå med grannarnas återvinning till återvinningsstationen för en slant.

– Jag gjorde en affisch och mamma postade den i en Facebookgrupp. Flera skrev ”vilket bra initiativ”. Sedan drog jag igång arbetet, säger Magda.

Malin är en av Magdas grannar. Hon använder Magdas tjänst och betalar en slant för att slippa gå med återvinningen själv. Foto: Emma-Sofia Olsson

Jobbet går ut på att en granne ställer sin återvinning utanför dörren och sedan swishar 30 kronor till Magda.

På lördagarna går hon med återvinningen till återvinningsstationen som ligger en bit bort och slänger rätt sak på rätt plats.

– Många tycker det är jobbigt att gå till återvinningen. De slarvar och lägger allt i samma påse, trots att sakerna ska sorteras. Dessutom tar vissa bilen vilket är dåligt för klimatet, säger Magda.

”Jag kommer fortsätta att återvinna åt mina grannar i minst ett år. Allt gör faktiskt skillnad!” säger Magda. Foto: Emma-Sofia Olsson

Vad gör du med pengarna?

– 70 procent av vinsten skänker jag till Greenpeace som är en organisation som jobbar med att rädda Antarktis bland annat. Resten av pengarna sparar jag, säger Magda.

Magda tycker att miljön behöver all hjälp den kan få.

– Jag hade inte varit intresserad av miljön om den inte hade behövt mig, men klimatet blir varmare och vi måste göra något. Därför måste jag hjälpa till, säger hon.

Vad tycker grannarna om din insats?

– De säger att det ligger rätt i tiden. När jag går hem från skolan är det flera som säger ”hej” till mig. De känner liksom igen mig nu.

Detta är Magdas affisch som hon satt upp i bostadsområdet. Foto: Emma-Sofia Olsson

En annan sak som engagerar Magda är hur mat påverkar miljön. I hennes familj äter de nästan aldrig kött längre.

– På stenåldern var det inte så konstigt att äta kött för det fanns inga andra alternativ, säger Magda som är vegetarian sedan några år.

Att det går åt mycket av naturens resurser när man föder upp djur är en av de saker som gör att kött påverkar klimatet, enligt Naturskyddsföreningen. Enligt Livsmedelsverket är det bra – både för miljön och människors hälsa – att dra ner på mängden kött och få in mer grönsaker i kosten.

Magda hoppas att vi kan hjälpa vår planet så att den återhämtar sig och mår bättre i framtiden.

– Jag kommer fortsätta att återvinna åt mina grannar i minst ett år. Allt gör faktiskt skillnad!

Vill du läsa SvD Junior? Prenumerera nu!junior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons