Fartfylld hobby förenar far och dotter

Izabella var fyra år när pappa Paul satte henne på en motocross för första gången. Nu kör de på samma banor och på lika stora motorcyklar.

John Palm
Publicerad
Izabella gillar att dela hobby med sin pappa. ”Det är väldigt kul och jag kan ju få mycket hjälp och tips av honom.” Foto: Henrik Brunnsgård

Det luktar avgaser och bensin när Izabella och pappa Paul Coene vrider på gasen på sina stillastående motocross-cyklar för att värma upp motorerna. Framför sig har de ett helt vanligt träningspass, men Izabella är ändå nervös. Motocross-cykeln hon sitter på är helt ny och den har både större hjul och en mer kraftfull motor än vad hon är van vid.

– Det känns som att det skulle kunna gå för fort i vissa lägen. Den här har mycket mer energi än den jag hade innan, säger hon.

Att köra motocross är annars något som Izabella kunnat sedan hon var liten. När hon kör några varv runt banan berömmer pappa Paul hennes teknik.

– Hon kör som enligt en skolbok, hon sitter rätt och håller armarna i precis rätt vinkel. Det är därför hon kan köra en lika stor och tung motorcykel som jag redan nu, säger han.

Själv har han kört motocross i 43 år och är glad för att hans dotter fastnat för samma hobby.

Pappa Paul tycker det är fantastiskt att köra tillsammans med Izabella och se henne utvecklas, som nu när hon gått över till en större och starkare motocross-cykel. ”Det är otroligt att hon redan kör en cykel som väger 90 kilo”, säger han. Foto: Henrik Brunnsgård

Izabella har träningskompisar i sin egen ålder och även ett par motocross-lärare utöver sin pappa. Paul skrattar när han berättar att Izabella inte alltid lyssnar lika noggrant på honom som på de andra tränarna. Men både Izabella och Paul är glada över att de kan köra tillsammans.

– Det är väldigt kul och jag kan ju få mycket hjälp och tips av honom, säger Izabella.

I dag ska Izabella både vänja sig vid den nya stora motocrossen, och lära sig att ta snäva vänsterkurvor på rätt sätt. Om och om igen kör hon genom samma kurva där pappa Paul står och skriker ut instruktioner: I början av kurvan ska Izabella ställa sig upp och bromsa, sedan ska hon, i exakt rätt sekund, sätta sig ner och gasa för att komma ut ur kurvan med så hög hastighet som möjligt.

Motocross är en snabb och actionfylld sport och det finns en risk att man skadar sig. Izabella har brutit nyckelbenet två gånger trots att hon och Paul tänker mycket på säkerheten när de kör. Foto: Henrik Brunnsgård

På grund av coronapandemin är det inga tävlingar den här säsongen. Något Izabella har dubbla känslor inför.

– Det kan vara jobbigt att tävla för jag kan bli arg när någon kör om mig, säger hon och skrattar.

– Men jag tycker det är viktigt att tävla för det är det som gör att man vill bli bättre och det är därför jag övar på samma kurva hela tiden i dag, säger hon och tillägger att hon känner sig allt tryggare med den stora motocross-cykeln för varje varv hon kör.

Izabella tror att hon kommer köra motocross under hela sin barndom och kanske när hon blir vuxen. Hon kör mest för att det är roligt, det viktigaste är inte att vinna tävlingar. Men en dröm har hon: Att åka till Kalifornien i USA och köra på en bana som heter Glen Helen Raceway.

– På den banan finns riktigt stora hopp och alla stjärnor har kört där. Så det är ett mål jag har.

Förra våren blev Izabellas pappa svårt sjuk i corona och låg på sjukhus i många veckor, vilket var en svår tid för Izabella. Nu kämpar han med att träna upp sig igen efter sjukdomen. Foto: Henrik Brunnsgård
Provläs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons