ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Dick Harrison:

Vi bör applådera att språk hålls vid liv

Dick Harrison
När riksitalienskan infördes i det enade Italien kom sicilianskan att betraktas som en dialektal avart. Foto från Sicilien 1977.
När riksitalienskan infördes i det enade Italien kom sicilianskan att betraktas som en dialektal avart. Foto från Sicilien 1977. Foto: Gianni Fggia/AP

Sverigedemokraternas tal om en begränsning av språkundervisning går hand i hand med nationalistiska idéer från 1800-talet. Allt sedan dess har språket kommit att länkas till starkast möjliga prestigetänkande.

Dick Harrison
Publicerad

Under Sverigedemokraternas partidagar talades det – låt vara aningen vagt – om begränsning av undervisning på andra språk. Tidigare har företrädare för partiet uttalat sig för att ta bort modersmålsundervisningen, en företeelse som under de senaste decennierna har befunnit i expansion, inte minst i takt med att den nya generationen av samer har visat intresse för att lära sig förfädernas och förmödrarnas tungomål. Det var, för övrigt, inte länge sedan språk som samiska och meänkieli aktivt förföljdes av de svenska statsmakterna och inte fick brukas i skolan.

Laddar…