Fem fantastiska lyxluncher

Foto: Samuel Unéus/Tobias Björkgren

Fine dining hör inte bara till kvällen – här är krogarna som slår på stort även dagtid.

Sophie Tisell
Publicerad
Annons

1 / 5

Foto: Samuel Unéus

Kunglig lunch: Operakällaren

Det har gått 30 år sedan Operakällaren sist hade lunchservering i sina tjusiga lokaler med utsikt över kungliga slottet. Men sedan mitten av mars kan gäster återigen slå sig ner bland silvervagnar, förgylld ekpanel och pampiga takkronor dagtid. Både à la carte och två förbestämda menyer, Operameny och Grand Menu, finns att välja mellan.
– Lunchmenyerna, likt menyerna vi serverar kvällstid, håller sig inom ramen för det klassiskt franska formatet men med de allra bästa nordiska råvarorna och smaker som sticker ut, berättar Viktor Westerlind, kökschef Operakällarens Matsal.

Karl XII:s torg

Annons
Annons

2 / 5

Foto: Tommy Myllymäki

Hyllad överlevare: Aira

Ganska direkt efter att pandemin bröt ut slog Tommy Myllymäkis krog Aira upp dörrarna ute på Biskopsudden på Djurgården. Trots det har krogen stått stadigt och hyllats både på hemmaplan och med en Michelinstjärna. Den senaste nyheten är den avskalade lunchmenyn, som till skillnad från den två och en halv timme långa avsmakningssittningen består av fyra rätter. Även priset är nedbantat och ligger på strax under tusenlappen. Serveras från onsdag till lördag.

Biskopsvägen 9

Annons
Annons

3 / 5

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Trestjärnig långlunch: Frantzén

Det råder ingen tvekan om att trestjärniga Frantzén är stans tjusigaste alternativ. Och visst går det fint att boka in sig på lunch här. Menyn är densamma som kvällstid, och så även priset som ligger på 4 200 kronor per person utan dryck. Krogen håller öppet onsdag till lördag och bordsbokningar för kommande månad öppnar den första varje månad klockan tio. Ofta tar det inte mer än någon minut innan alla bord är uppbokade, så ställ klockan!

Klara Norra Kyrkogata 26

Annons
Annons

4 / 5

Avslappnad lyx: Coco & Carmen

För en mer livlig lyxlunch gör man rätt i att styra stegen mot Coco & Carmen, som sedan 2019 drivs av gänget bakom Punk Royale. Till skillnad från flaggskeppet på Södermalm är det betydligt mer städat på Östermalm med vita dukar och kristallkronor i taket. Men det stoppar inte stämningen från att vara avslappnad och ljudlig. Onsdagar och fredagar serveras en fast lunchmeny, som innehåller väl utvalda favoriter från middagsserveringen. På lördagar erbjuder man dessutom en tidig eftermiddagssittning.

Banérgatan 7

Annons
Annons

5 / 5

Foto: Tobias Björkgren

Klassiker i vacker miljö: Bobergs Matsal

Ett av de allra mest klassiska lunchalternativen är Bobergs Matsal på NK:s fjärde plan. Här serveras lunch från elva måndag till fredag och på lördagar från klockan tolv. Krogen drivs i regi av Björn Frantzén och här finns både à la carte och en tvårättersmeny att välja mellan. Det sistnämnda byts ut veckovis och vill man går det även att lägga till ett dryckespaket. Den eleganta jugendinredningen är givetvis ett plus när man ska unna sig något extra att njuta av mitt på dagen.

Hamngatan 18-20

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons