Michelinkock intar historisk byggnad

Foto: Pressbild

Sol, varma kvällar och äntligen säsong för sommarkrogar. I år ryms såväl gästspelande stjärnkockar som storsatsande mackhjältar bland favoriterna.

Publicerad
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

1 / 5

Foto: Pressbild

Stjärna i Sörmland: Aira på Julita Wärdshus

Michelinbelönade Aira drar västerut och skapar en tillfällig pop-up hos historiska Julita Wärdshus, onsdag till lördag mellan den 6 och 16 juli. För att ta del av gästspelet behöver man även boka logi, som i sin tur är en fröjd för historie­älskaren då flera av hotellrummen ligger inrymda i herrgårdsflyglar från 1500-talet. De historiska byggnaderna till trots så är Julita Wärdshus en modern krog, med matfilosofi djupt rotad i den sörmländska myllan. En tradition som Katrineholmssonen Tommy Myllymäki ser fram emot att förvalta.

– Det känns väldigt roligt att få visa teamet på Aira min barndoms hemtrakter, dess råvaror och miljöer. Det lokala ska få ta mycket plats på menyn, men med en Aira-touch, säger han.

Julita gård, Julita

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

2 / 5

Foto: Pressbild

Gotländsk smakscen: Restaurang Agnes och Sillkaféet på Grå gåsen

Grå gåsen behöver väl ingen närmare presentation? Men det är inte turistbilder på Så mycket bättre-trappan som är största anledningen att söka sig till hotellet i Burgsvik. Restaurang Grå gåsen har även gjort sig känd för sina kulinariska gästspel – i år har man höjt ribban ytterligare och bjudit in två Stockholms­krögare att realisera sin sommarkrogsdröm på södra Gotland. Emelie Svensson från Restaurang Agnes och Douglas Tjärnhammar Alm från Sillkaféet. De utlovar en mash-up mellan sina respektive krogar, där svenska och framförallt gotländska råvaror formar säsongens svenska klassiker – samtidigt som man hämtat inspiration från Sydeuropa och Asien. Till det en dynamisk vinlista som spänner hela vägen från överraskning till pålitlig trotjänare.

Hoburgsvägen 3, Burgsvik

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

3 / 5

Foto: Pressbild

Furillens nya sommarkrog: 38 grader på Fabriken Furillen

I sommar är det krögaren Tom Jallow och Jönköpingskrogen 38 grader som intar restaurangköket på gotländska Fabriken Furillen – och stannar mellan den 1 juli och 7 augusti. Med en säsongsbetonad meny som byter skepnad från dag till dag, beroende på vilka råvaror som är bäst och vad gänget i köket har lust att laga. De flesta av Furillens gäster stannar flera nätter och många återkommer till hotellet år efter år, ett upplägg som passar särskilt bra till en meny i ständig förändring.

Rute Furilden, Lärbro

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

4 / 5

Foto: Pressbild

Snickarglädje i city: Edens restaurang & bar

Från tomt gammalt trähus till urban lustgård. Det är en namnkunnig samling Stockholmsprofiler som gått samman och fyllt det mintgröna 1800-talshuset på Smedsudden med nytt liv. Nattlivsprofilen Jakob Gradin, som bland annat ligger bakom Trädgården och Under bron, barchefen Kaj-khan Hrynczenko, samt krögaren Sally Voltaire som agerar kreativ chef för restaurangdelen. Menyn har rötter i Medelhavet – tänk len hummus, mör pulpo a la gallega och mustig shakshuka. Dessutom lockar Eden med festvåning, musikfestivaler och en väl tilltagen utebar.
– Vi tror att Stockholm vill ha en naturnära plats som både uppmuntrar till friskvård och dekadens med djupa friska andetag i en bohemisk och prunkande miljö, säger Jakob Grandin.

Smedsuddsvägen 23, Stockholm

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

5 / 5

Foto: Pressbild

Mackmecka på Djurgården: Strandhäxan

Populära smörgåshaket Sandhäxan på Gästrikegatan i Stockholm har tagit på sig sommarkläderna och flyttat till Djurgårdsbron, där man nu lystrar till namnet Strandhäxan. Tillsammans med restaurang Djurgårdsbron har den mackälskande trion Erik ”Jerka” Johansson, Mattias Svensson och Fredrik Sundberg – pionjärer för mackans klassresa från trist slentrianfrukost till dekadent middagsrätt – nu kokat ihop Stockholms största uteservering med närmare 1 000 sittplatser. Med sig i resväskan har de så klart sina bästa favoritmackor, men för att underlätta heldagshäng har menyn även kompletterats med plockmat och mindre assietter.

Galärvarvsvägen 2, Stockholm

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons