Sydasien kan drabbas av dödlig hetta

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB/TT

Miljontals människor i Sydasien kan riskera livet bara genom att gå ut år 2100, om inte tillräckligt görs åt den globala uppvärmningen. Det varnar forskare för i en ny studie, där effekten av framtidens värmeböljor undersöks.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Studien visar ett viktigt exempel på vilka stora konsekvenser klimatförändringarna kommer att få om den globala temperaturhöjningen inte begränsas. Inte minst de som har små möjligheter att anpassa sig kommer att ha det extra svårt. Här pratar vi om områden där det finns många fattiga, som inte kan skaffa sig luftkonditionering och som arbetar ute på åkrarna även när det är varmt, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.

Ofta mäts ju värme och kyla "bara" i ren temperatur. Men forskare vid bland annat universitetet i Hongkong och MIT i USA har också tagit hänsyn till luftfuktighet och människokroppens förmåga att hantera värme. I studien, publicerad i Science Advances , har de mätt den så kallade våttemperaturen – enkelt uttryckt lufttemperaturen med ett vått tygstycke lindat kring termometern. Det måttet beskriver hur temperaturen skulle vara om avdunstningen är den största möjliga och är alltid lägre än den vanliga temperaturen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons