Sommarviner i dagsfärsk tappning

Alla dessa viner släpps nu i en ny årgång som avlöser efterhand som butikerna töms. Har din butik ännu inte hunnit byta? Lugn! Dessa viner hör till de trotjänare som står sig gott år efter år. Att flertalet dessutom står på hyllan i lejonparten av landets Systembutiker gör det hela extra lockande.

Publicerad
Annons

1 / 6

2011 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

139 kr, nr 77152
Italien, torrt mousserande

Betyg: 6 av 6

Rotari är en välkänd kvalitetssignatur, här i en extra snustorr variant där frukt och fräschör framhävs tydligt och retar aptiten på ett föredömligt sätt. Välgjort och ambitiöst med drag av citruszest och en begynnande mognad som rundar av kanterna.

Annons
Annons

2 / 6

2016 Sancerre Les Baronnes

169 kr, nr 32253
Frankrike, Loire, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

Henri Bourgeois hör till demonregissörerna när det gäller den vita sauvignondruvan i allmänhet och sancerre i synnerhet. Ung och fruktstinn, ändå mineralpräglad och ytterst aptitretande smak med behärskad, uttrycksfull druvkaraktär.

Annons
Annons

3 / 6

2016 Leth Grüner Veltliner

85 kr, nr 4200
Österrike, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Där vinet ovan anfaller med en distinkt druvarom vässar detta istället tänderna med en kryddig ton av nymalen vitpeppar. På samma sätt skiljer sig den svala mineraltonen i sancerren här mot en svagt glycerolfet rondör och päronfrukt. Ett pålitligt fynd till sallader, fågel, ljust kött, charkuterier, ost och stekt lax.

Annons
Annons

4 / 6

2016 Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic

249 kr/tre liter, nr 10682
Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, stramt & karaktärsfullt ekovin

Betyg: 6 av 6

Den röda motsvarigheten till vinet ovan, ett vin med bett och karaktär och ett av mycket få boxviner som uppvisar såväl stringens som personlighet. Kryddig, ursprungstypisk doft och smak med öppen gard och knäckig fruktarom. Superbilligt grillvin av bästa slag.

Annons
Annons

5 / 6

2014 Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills

114 kr, nr 2850
Grekland, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Att det är kris i Grekland märks inte på vinerna. Tvärtom! De har aldrig varit bättre än i dag. Spänstig, intressant, varm och fruktig doft med mörka toner av sent skördade druvor som kryddats försiktigt med dyrbar, lättrostad ek. Mycket bra, tät och matvänlig smak i en personlig, perfekt motsträvig stil som smakar lika bra i dag som om ett par tre år.

Annons
Annons

6 / 6

2015 Fonterutoli

149 kr, nr 32229
Italien, Toscana, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

I Systembolagets iver att basera butikernas sortiment på försäljning, istället för kvalitet, utarmas valfriheten och mångfalden. Detta gäller i hög grad Italien där det goda i allt snabbare takt skyms av sekunda, russinbaserade drycker som egentligen har mycket lite med vin att göra. Allra värst är de toscanaviner som går under epitetet governo, en tidigare bortglömd framställningsmetod som varje italiensk vinmakare med ambition avfärdar som lika otidsenlig och på gränsen till lurendrejeri som de tramsiga bastflaskorna. Prova denna chianti classico istället, ett utmärkt och ärligt sangiovesevin som sitter som en smäck till det mesta i det toskanska köket. Själva anser man på Fonterutoli att det är den främsta årgången sedan millennieskiftet och 2015 har bedömts som den kanske bästa skörden de senaste 50 åren i Toscana. Bättre kan det knappast bli, eller hur?

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons