”Svenskar tänker nytt på fel sätt”

Svenska politiker och näringslivstoppar tänker helt fel om innovationer. Fokus läggs nästan alltid på små företag – men om inte innovationsförmågan hos våra industrijättar lyfts snarast kan det få förödande konsekvenser för Sveriges framtid, menar innovationsprofessorn Sofia Börjesson, nyinvald ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Flera av Sveriges största och viktigaste industriföretag befinner sig i krisbranscher. Kostnadseffektiviseringar kan inte rädda dem längre – för att de ska överleva måste innovationsförmågan förbättras. Samtidigt glöms de nästan helt bort i debatten, menar Chalmersprofessorn Sofia Börjesson. Så sent som förra veckan sade näringsminister Annie Lööf att det behövs ett större fokus på innovationer hos mindre företag.

– Det är helt bakvänt, det räcker inte. Problemet i dag är att det är alldeles för lite fokus på innovationsförmågan hos våra stora företag. De betyder otroligt mycket för Sverige och om de misslyckas innebär det hårda slag mot både ekonomin och sysselsättningen i landet, säger Sofia Börjesson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons