Stor misstänksamhet mot FN-insatsen i Mali

Från Sverige är det omkring 5 000 kilometer till Mali, ett land med ett annat klimat och viss misstänksamhet mot de utländska soldaterna. Större delen av befolkningen är analfabeter, vilket bidrar till svårigheten att vinna förståelse för vad den internationella styrkan gör i landet.

Publicerad
Två män på en motorcykel i Bamako, Mali.

Två män på en motorcykel i Bamako, Mali.

Foto: MOHAMED CAMARA
Badie Hima är chef för National Democratic Institute i Mali.

Badie Hima är chef för National Democratic Institute i Mali.

Foto: MOHAMED CAMARA
Annons

Utanför Bamakos flygplats möter en mjuk doft av den röda jorden. De militärer som hämtar några av passagerarna har små blågula flaggor fastsydda på sina uniformer. Vi är fortfarande mer än hundra mil från öknen och Timbuktu, som är basen för de svenska soldater som är del av FN:s fredsbevarande styrka i Mali (Minusma). I huvudstaden är situationen lugn. Emellanåt rullar ett och annat FN-fordon förbi och vid ambassader, stora hotell och europeiska kulturcenter har metalldetektorer upprättats.

I norra Mali, i synnerhet i Gao, har spänningen däremot tilltagit, inte minst sedan förra veckans händelser då tre människors sköts till döds och ett flertal skadades när en demonstration mot FN:s fredsbevarande styrkor urartade. Det mesta tyder på att dödsskjutningarna var en följd av varningsskott avlossade av vaktstyrkan vid Minusmas regionbas i samband med att demonstranter kastade sten och molotovcocktails.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons