Recension

Där jag kommer från. Kriget mot förortenFängslande rapport till förortens försvar

HEMBYGD När Skärholmen invigdes 1968 sågs stads­delen som en framtidsdröm med moderna kök och god service. I dag är den liksom många andra förorter en plats utan erkänd historia och utan egenvärde. Per Wirtén har vandrat genom Stockholms ytterområden och skrivit en viktig bok som vill ge kunskap och väcka debatt.

Elisabeth Hjorth
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Där jag kommer från” är en efterlängtad bok. I sju år bodde jag i Skärholmens stadsdel, våra barn är födda där. Författarfotot på Per Wirtén är taget några hundra meter ifrån det som var mitt hem fram till för några veckor sedan. Efter ett tiotal olika Stockholmsadresser i innerstad och närförort var Skärholmen den första plats där jag kände mig hemma. Samtidigt har jag aldrig bott någonstans som så tydligt ställt mig inför stadens orättvisa och min egen vithet. Jag kommer förmodligen aldrig bry mig lika mycket om ett ställe där jag bor.

Per Wirtén är infödd förortsbo, med femtio års erfarenhet av periferins livsvillkor. Förorten är honom ytterst angelägen. Den är hans hjärtebarn men också hans moder, ett ansvar och ett arv. Det privata är ohjälpligt politiskt. Hans bok är ett försvar för förorten, eller den ”utsprawlade” staden. Den som på ett sätt redan är genomförd, med tunnelbanetarmar och villastäder genomkorsade av grönskande och förbisedda mellanrum.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons