Kändisar trängs i styrelse på Tjörn

Vilken styrelse är Sveriges namnkunnigaste? Varje år brukar någon affärstidning utse den styrelse som har den största erfarenheten.

Publicerad
Annons

Här kommer ett tips: Swedeship Marine AB i Djupvik på Tjörn, ett litet varv, som omsätter 200 miljoner kronor per år, sysselsätter 53 personer, är både lönsamt - vinsten i fjol blev 12 miljoner kronor - och skuldfritt.
För att ha en så namnkunnig styrelse och ägarkrets har Swedeship en ganska ovanlig strategi: Vidga inte sortimentet utan koncentrera på ett fåtal produkter. Expandera inte och etablera inte någon verksamhet utanför Sverige. Satsa på lönsamhet.

- Alldeles för många företag lockas att växa bara för växandets egen skull. Vi har i dag en alldeles lagom kostym och ska inte expandera utan behålla lönsamheten och volymerna på den nivå vi har i dag, säger styrelsens ordförande Lennart Bylock.
I styrelsen sitter alla elva ägare, utom en, och styrelsearbetet kan bli synnerligen intensivt eftersom alla är så engagerade, säger styrelsens ordförande, Lennart Bylock, styrelseordförande, styrelseproffs och tidigare vd i Nitro Nobel och Rederi AB Bylock & Nordsjöfrakt. Vice ordförande är Christer
Zetterberg, också han styrelseproffs och tidigare koncernchef i Volvo, PK-Banken och Holmen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons