ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Vi har kommit till vägs ände”

SAS har nått vägs ände och den nya sparplanen är bolagets sista chans. Det säger storägaren Jacob Wallenberg i en intervju med SvD Näringsliv. Han slår fast att det är en ”hård deadline” om en vecka. – Om vi inte tar den här chansen då finns inte SAS längre, säger han.

Carolina Neurath
Publicerad

Jacob Wallenberg är dels vice ordförande för SAS, dels styrelseledamot för Wallenbergstiftelserna som är storägare i SAS. I en intervju med SvD Näringsliv vill han ge sin historiska syn på bolaget, där flygbranschens avreglering för ett tiotal år sedan förändrade SAS förutsättningar. Sedan dess har konkurrensen hårdnat och lågkostnadsbolagen fortsätter att ta stora marknadsandelar.

– SAS har i tio år kämpat för att hålla jämna steg med den här utvecklingen. I dag är vi hälften så många anställda i SAS-koncernen som för tio år sedan. Vi har färre flygplan nu, man har sålt hotell och dotterbolag för över 50 miljarder kronor under den här tioårsperioden. Men vi flyger flera passagerare trots att vi har färre plan, och vi flyger till flera destinationer nu, säger Jacob Wallenberg men konstaterar i nästa andetag det bittra faktumet:

Laddar…