Smittskyddet i Sverige brister

Risken för en större epidemi i Sverige av det nya viruset H1N1 har tagit de ansvariga i Sverige delvis på sängen. Om drygt en månad läggs en utredning om framtidens smittskydd fram till folkhälsominister Maria Larsson efter kritik mot dagens system för ineffektivitet och dubbelarbete.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

I Sverige handhas smittskyddsfrågor och allvarliga hälsohot som befarade epidemier av flera olika instanser, främst Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet (SMI). Ny aktör är sedan ett par år också EU:s smittskyddsinstitut ECDC som placerades i Tomteboda i Solna efter dragkamp i EU. På ECDC arbetar flera svenska experter, många handplockade från svenska SMI. Denna nya, och för de flesta okända, institution har ett stort behov att profilera sig och har de senaste dagarna agerat flitigt, bland annat med dagliga presskonferenser.

Dramat runt fågelinfluensan 2005–2006 satte det svenska smittskyddsarbetet under stor press. Insatserna bedömdes fick dock relativt högt betyg. Men rege-ringen var ändå inte nöjd. För cirka ett år sedan tillsatte folkhälsominister Maria Larsson (KD) en snabbutredning för att granska det svenska smittskyddsarbetet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons