ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skrivkamp

KARL OVE KNAUSGÅRD. Han har tjänat tio miljoner på sin Min kamp-svit, vars tredje del nu kommer ut på svenska. I dagens Sommar i P1 hade han tänkt tala om sitt förhållande till bilkörning. Terrordåden i Oslo kom emellan. – Ett kort, kallt ögonblick förstod jag vad som hänt.

Karin Thunberg
Uppdaterad
Publicerad

Det var lördagen den 23 juli och i en lägenhet i Malmö satte sig Karl Ove Knausgård för att, äntligen, skriva manus till sitt Sommarprogram i P1. Det som sänds idag. Detta var bestämt sedan länge. Resten hade han aldrig kunnat ana: Att det skulle vara dagen efter att barn efter barn blivit dödade i ett fasansfullt terrordåd – och det var inte i Irak eller Bagdad eller Afghanistan.

–Det hände hemma, hos oss. När jag såg bilderna på tv insåg jag hur stor del av min identitet som är knuten till Norge. Egentligen hade jag tänkt sommarprata om vad det innebär att ta körkort bortåt 40. Lite lättsamt och roligt. När jag satte mig vid datorn kände jag att jag måste tala om det som hänt på Utøya, om tillhörighet – och om det som är hemma.

Laddar…