Förtroendet för USA är redan skadat

Om elva dagar riskerar USA att tvingas göra det nästintill otänkbara: Ställa in sina betalningar. För att und­vika panik bör en lösning i den infekterade frågan om skuld­taket, tätt sammanlänkad med en långsiktig uppgörelse om budgetunderskottet, nås redan idag. Även om kongressen slutligen lyckas enas är frågan om inte förtroendet för världens största ekonomi ändå är förstört för lång tid fram­över.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förhandlingar har hållits, elaka ord har utbytts. President Barack Obama har klivit in för att kräva en lösning men rusat därifrån i vredesmod. Och republikanska presidentkandidater som Michele Bachmann har valt standarförfarandet att höja skuldtaket till en fråga: Är taket ens nödvändigt?

Det enkla svaret är ja. Det lite mer komplicerade att det visserligen skulle vara möjligt för USA att hanka sig fram kraftigt skadeskjutet, men att det knappast är ett vettigt alternativ. Inte bara skulle det skicka landet tillbaka i recession när det tvingas ställa in betalningarna, dessutom skulle det dra med sig världens marknader i fallet. Det är också något som demokraterna, de mer sansade republikanerna och investerarna inser – särskilt som skuldkrisen fortsätter att rulla över den europeiska kontinenten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons