Knut Ahnlund: ”Efter Jelinek är priset ödelagt”

Ledamoten i Svenska Akademien, Knut Ahlund, är skarpt kritisk till att Elfriede Jelinek fick Nobelpriset i litteratur förra året, 2004.
Ledamoten i Svenska Akademien, Knut Ahlund, är skarpt kritisk till att Elfriede Jelinek fick Nobelpriset i litteratur förra året, 2004. Foto: Claudio Bresciani/TT

Knut Ahnlund lämnar Svenska Akademien i protest mot förra årets Nobelpris i litteratur. ”Nobelpriset 2004 till Elfriede Jelinek har ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid.”, skriver Ahnlund själv.

Knut Ahnlund
Publicerad
Annons

Svenska Akademien samlas i dagarna för att utse 2005 års Nobelpristagare i litteratur. Valet kan bli hur som helst, en olustig kuriositet eller en betydande författare – erfarenheterna visar det. Det krypande obehag som bör besvära en del av medlemmarna efter fjolårets fadäs kan tvinga fram en återställare.

Men skadan går inte att reparera. Nobelpriset 2004 till Elfriede Jelinek har ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid. Det rör sig om ett monomant och enkelspårigt författarskap, en textmassa som synes hopskyfflad utan spår av konstnärlig strukturering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons