Bankföreningen: FI:s nya regler missvisande

I början av juni ställs högre krav på öppenhet hos de svenska bankerna, som då måste börja redovisa sina kunders faktiska snitträntor på bolån. Men Svenska Bankföreningen menar att de nya reglerna blir missvisande och att vissa boräntor ändå inte kommer att gå att jämföra.

Publicerad
TOMAS ONEBORG/SVD
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD
Räntekartan

Räntekartan

Foto: SVD
Annons

Alla svenska banker ska från och med juni börja redovisa ett snitt av den ränta som deras bolånekunder faktiskt betalar, efter krav från Finansinspektionen (FI). Detta ska stärka konsumenternas ställning och ge kunderna större makt i förhandlingar med bankerna. Några banker har redan börjat redovisa sina kunders snitträntor, och det visar sig att de faktiska räntorna inte bara ligger långt under de utannonserade snitträntorna, dessutom är skillnaden mellan bankerna stora.

Handelsbankens kunder har i snitt 1,72 procents ränta på ett tremånaders bolån, medan Nordeas kunder har 1,59 och Skandiabankens 1,54 procents ränta. Övriga banker har ännu inte börjat redovisa sina snitträntor. Men Bankföreningen, som företräder de svenska bankerna, anser att olika avtalsvillkor gör att en direkt jämförelse mellan olika bankers snitträntor ändå blir felaktig, åtminstone när det kommer till den så populära tremånadersräntan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons