En svensk tiger. Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrånKjöller granskar urspårad poliskultur

Hanne Kjöller är ledarskribent på Dagens Nyheter.
Hanne Kjöller är ledarskribent på Dagens Nyheter. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Mörkning, kriminella aktiviteter och svindyra reklamnotor. Den svenska polisen får allt större resurser men blir allt sämre på att klara upp brott. Hanne Kjöller har skrivit en bok om en organisation präglad av maktfullkomlighet och tystnadskultur – där den som protesterar mobbas och stöts ut.

Publicerad
Annons

Något är ruttet i den svenska polisen. Det märks på den unkna lukten som pyser ut med jämna mellanrum. Det märks på poliskommunikatören som mörkar pedofilimisstankar och varnar medarbetare för att utnyttja meddelarfriheten. Det märks på mörkningen av polisinsatser på asylboenden och sexövergrepp på festivaler, som sedan förbyts i spekulativa utspel. Och inte blir det ett dugg bättre av den febrila pr-aktiviteten med polisens hundratals kommunikatörer och miljonarvoderade reklambyråer.

Man skulle kunna tro att polisen gått in i en kris i samband med den stora omorganisationen, att allt blir bra igen så snart den satt sig. Men dessvärre tyder mycket på att det här är normalläget. Hanne Kjöllers ”En svensk tiger” visar på en poliskultur präglad av maktfullkomliga chefer, korrupta informella praktiker, tystnadskultur och, framför allt, en kompakt ovilja att ta in kritik och förbättra verksamheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons