”Snuskets” historia i Stockholm – tio bilder

Nyheten om att avföring från en fastighet på Strandvägen i 85 år har spolats rakt ut i vattnet kring Djurgårdsbron har fått många att reagera. Men historiskt sett har avföring i vattnet inte varit något märkligt i staden. Här en genomgång av ”snuskets” historia i huvudstaden – berättat i tio bilder.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Nyheten om att avföring i nästan ett sekel från en fastighet på Strandvägen i Stockholm spolats rakt ut i vattnet kring Djurgårdsbron har förfärat många. Men historiskt sett har avföring i vattnet inte varit något märkligt i Stockholm. ”Synen på vårt vatten har förändrats. Så sent som i slutet av 1980-talet var det fortfarande tillåtet för skärgårdsbåtar att dumpa latrin. Jag jobbade själv som matros på en skärgårdsbåt och då kunde det ibland dumpas inne i Nybroviken”, berättar Stadsarkivets Mats Hayen. I det här svepet får ni en del av snuskets historia i huvudstaden. Vi inleder med supersnusket på Medeltiden – se nästa bild.

I Gamla Stan på 1300-talet var det inte särskilt trevligt på Stockholms gator. En del kastade avföringen rakt ut på gatan. Så här berättar Stadsarkivets Mats Hayen: ”I den medeltida staden hade varje husägare ansvar för att latrin fördes bort från den egna fastigheten och även ansvar för att det var rent på den del av gatan som låg längs med den egna fastigheten. Gatan betraktades som den plats dit man kunde vräka ut allt som man ville bli av med i hushållet. Där kunde komma en hink med slaskvatten, en skopa med aska från eldstaden, en död hund eller katt och mycket annat”. På slutet av 1300-talet blev ”rackare” ett känt begrepp i staden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons