Analys

Tomas Augustsson:Telebolagen ställs inför ny utmaning

Tomas Augustsson

Microsofts köp av Skype är ännu ett tecken på hur kampen om framtidens internet allt mer blir en strid mellan några få gigantiska amerikanska it-företag. Men affären visar också att telefoni snabbt blir ännu en av alla nättjänster. Det innebär att telebolagens möjligheter att tjäna pengar på telefonsamtal kan minska snabbare än väntat framöver.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Tittar man tillbaka är det ingen tvekan om vem som vann förra ronden. Det var Microsoft som på 1990-talet fick in sitt operativsystem Windows i nästan alla persondatorer och det var Microsoft som med Officepaketet tog hand om i stort sett hela marknaden för kontorsprogram. De här två områdena står fortfarande för en stor del av den enorma nettovinst på 32 miljarder kronor bolaget levererade det senaste kvartalet. Och inget tyder på annat än att Microsoft fortsätter tjäna stora pengar på de här produkterna i ytterligare många kvartal.

Samtidigt är det klart att allt mer nu flyttas bort från användarnas datorer och ut till stora datacentrum. Det räcker med en webbläsare i datorn eller mobilen sedan når man alla sina program och filer som finns där ute i ett tänkt datamoln på internet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons