ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skyhög värdering av Vattenfalls traders

16,5 miljarder kronor eller 330 miljoner kronor per handlare. Så stort övervärde har Vattenfall bokfört sin tradingverksamhet till.

Andreas Cervenka
Publicerad

SvD Näringsliv har i flera artiklar rapporterat om tradingavdelningen på Vattenfall, där ett litet antal personer kan lyfta bonusar i mångmiljonklassen. Verksamheten visar sig också utgöra en betydande del av Vattenfalls bokförda tillgångar. Skillnaden mellan det pris som Vattenfall betalade för Nuon, närmare 100 miljarder kronor, och det egna kapitalet i bolaget skapade ett gigantiskt övervärde, på redovisningsspråk kallad goodwill.

Vattenfall har redan tvingats skriva ned denna post med drygt 15 miljarder kronor sedan förvärvet, vilket slagit direkt mot resultatet. Men fortfarande hade Vattenfall vid utgången av 2012 en samlad goodwillpost på 38 miljarder kronor, enligt årsredovisningen.16,5 miljarder kronor av dessa har Vattenfall valt att fördela på tradingverksamheten. Det har länge spekulerats i att Vattenfall kommer att tvingas till ytterligare stora nedskrivningar efter det dyra Nuon-förvärvet.

Laddar…