Analys

Lars Frick:Nya djärva mål för Swedbank

Swedbanks rapport slog förväntningarna men aktien faller trots detta på börsen, bland annat på grund av kostnadsinflation. Men intressantast i rapporten är nog nya, vassare mål och att en mer offensiv strategi skymtar bakom siffrorna.

Publicerad
Annons

Reaktionen på rapporten var ljum men det har mer att göra med förväntningarna snarare än det faktiska resultatet. Efter SEB:s starka rapport skruvades förhoppningarna upp för hela banksektorn, inklusive Swedbank och då blir det svårt att överträffa förväntningarna. Nu var förvisso resultatet väsentligt bättre än väntat men det berodde främst på ett högt resultat av finansiella transaktioner vilket kan variera kraftigt mellan kvartalen.

Räntenettot var något svagare än väntat och även där handlade det om högt ställda förväntningar. Swedbank har de senaste kvartalen visat på en stigande trend och jämfört med samma period i fjol steg det med drygt 9 procent vilket är en markant förbättring. Ytterligare ett område som ser svagt ut är kostnaderna som steg med 10 procent, en högre ökningstakt än för året som helhet. Däri ligger dock en del engångsposter, bland annat högre marknadsföringskostnader som ökade med omkring femtio miljoner och en ökning av övriga kostnader som likaledes kan ha karaktärer av engångsposter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons