Riskkapitalisterna flyr välfärden

De privata investerarna i välfärdssektorn har flytt fältet redan innan en eventuell ny regering har kommit på plats. Riskkapitalisternas investeringar i vård, skola och omsorg har rasat från över 7 miljarder till under 60 miljoner kronor på tre år.

Jan Almgren
Publicerad
Annons

Det som för bara några år sedan sågs som högintressanta investeringar har plötsligt blivit mer eller mindre pestsmittat, sett ur ett investerarperspektiv. Ytterst få riskkapitalfonder är idag beredda att satsa nya pengar i skola, vård eller äldreomsorg. Den politiska risken har skjutit i höjden – och det redan innan ett eventuellt regeringsskifte.

Statistisk från Svenska riskkapitalföreningen visar att investeringarna har tvärnitat. År 2007 var optimisten stor när det gällde att få ut bra vinster ur välfärdsbolag. Då låg riskkapitalbranschens totala investeringsnivå i sektorn på 2,6 miljarder. Tre år senare var den uppe i 7,5 miljarder kronor för att därefter kollapsa. Förra året investerade riskkapitalfonder mindre än 60 miljoner i välfärdsbolag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons