Debatt: De vill ta över efter Barroso

Fyra kandidater slåss om att bli EU-kommissionens nya ordförande efter José Manuel Barroso. SvD:s Brysselkorrespondent Terese Küchler rapporterar direkt från en debatt i Maastricht.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

19:14 SvD Webbredaktion:
Teresa Küchler: MAASTRICHT. Här i den lilla holländska gränsstaden Maastricht – som är sådär perfekt prydlig och nästan utstuderat pittoresk som bara små holländska städer kan vara – ska snart den första tv-sända debatten mellan politiker som kandiderar till jobbet som EU-kommissionens ordförande i vinter äga rum. Portugisen José Manuel Barroso kliver då av Europapolitiken, och huggsexan om hans jobb har redan startat.

Det är första gången kandidater tv-debatterar av flera anledningar: det har aldrig tidigare funnits öppet namngivna kandidater till jobbet, eftersom utnämnandet har varit strikt vikt åt EU-ländernas regeringar att ta sig an när det är så dags. Det brukar alltid inför utnämningen krylla med rykten och spekulationer om vilka före detta och sittande premiärministrar och andra politiska kändisar som kommer att få Brysseljobbet, men valproceduren har alltid hållits i sista stund och omgärdad av hemlighetsmakerier.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons