Nya försvarsministern lovar ett stopp för ”skönmålning”

Efter bara ett par veckor som försvarsminister får Peter Hultqvist (S) nyheten om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Han säger i en intervju med SvD att han har fullt förtroende för hur Försvarsmakten hanterar situationen – men säger att han är trött på skönmålningar och kräver en total redovisning av hur det står till med Sveriges försvar före jul.

Mikael Holmström
Publicerad
Annons

Peter Hultqvist var som kommunalråd under åtta år Borlänges starke man. Nu prövas hans styrka på försvarsdepartementet. Det är en arbetsplats som under de senaste åtta åren haft fyra moderata statsråd på ministerposten. Den eran känns redan avlägsen – 2014 pågår krig i Europa och försvarsfrågorna får en allt större tyngd.

– Det märker jag när folk kommer fram och vill prata med mig. Det som sker på Östersjön, bland annat med närgångna flygningar, visar att vi har ett nytt, förändrat läge. Ryssland har gjort enorma militära investeringar och agerar målmedvetet. I takt med ökad styrka så övar ryssarna mer, och det påverkar säkerhetsmiljön för länderna i närområdet, säger Peter Hultqvist.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons