Dick Harrison:Hon skapade mors dag och bojkottade den sedan

Dick Harrison
10 maj 1908 höll Anna Jarvis en minnesgudstjänst för sin mor och alla andra mödrar i Andrews Methodist Episcopal Church, idag International Mother's Day Shrine, i Grafton, West Virginia. Jarvis kunde inte själv närvara, men skickade ett telegram som betonade dagens vikt samt 100 vita nejlikor till de närvarande.
10 maj 1908 höll Anna Jarvis en minnesgudstjänst för sin mor och alla andra mödrar i Andrews Methodist Episcopal Church, idag International Mother's Day Shrine, i Grafton, West Virginia. Jarvis kunde inte själv närvara, men skickade ett telegram som betonade dagens vikt samt 100 vita nejlikor till de närvarande. Foto: IBL

Kommersialiserade högtider har också en historia. Verkligheten bakom mors dag är intressantare än man kan tro.

Publicerad
Annons

Visst är väl mors dag, liksom fars dag, en kommersialiserad fejkhögtid som vi har importerat från USA? Lite som halloween, men ännu dummare? Kapitalistiskt nonsens? Så brukar det låta när folk frågar mig om mors dag. Som historiker förväntas jag hålla med och skaka på huvudet åt nymodigheten, gärna med tillägget att det är självklart att vi ska vara snälla mot våra mammor (och pappor) och att det inte ska behövas några särskilda dagar för att påminna oss om plikten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons