USA:s statsapparat nära stängning

Efter att flera gånger ha klubbat igenom tillfälliga lösningar sätter Barack Obama nu hårt mot hårt mot republikanernas krav. Har inte kongressen lyckats enas kring budgeten för 2011 senast vid midnatt på fredag kommer delar av statsapparaten att börja stängas. Senast det hände var under Bill Clintons tid i Vita Huset.

Daniel Kederstedt
Publicerad
Annons

Gapet mellan demokraterna och republikanerna uppges visserligen vara mindre än någonsin men likväl tycks det omöjligt att komma till beslut om budgetåret 2011, vilket avslutas den 30 september. Efter tuffa förhandlingar skiljer det 7 miljarder dollar i besparingar mellan de båda partierna – och det är en trött och tydligt irriterad Barack Obama som nu kräver att få en lösning på frågan.

Sedan tidigare har två provisoriska uppgörelser klubbats igenom och att Barack Obama inte kommer acceptera att problemet skjuts upp i ytterligare en till två veckor är tydlig – något som dock republikanerna tryckt på för. I värsta fall, har USA-presidenten meddelat, kan det bli aktuellt med en tillfällig uppgörelse på två, tre dagar såvida en lösning mer eller mindre kan garanteras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons