”Hemmafru” får det att slå slint

ANNA ANKA. Serier om hemmafruar ger inte alltid samma bild av den så aktuella gruppen som vi svenskar är vana vid. När fruarna lämnat hemmet är kanske sjuksköterskor nästa grupp i fokus för manusförfattarna.

Publicerad
Annons

Hajpen har pågått i två veckor. Kvinnan med det vackra namnet Anna Anka är på allas läppar. Förunderligt nog är det begreppet ”hemmafru” som får det att slå slint hos många debattörer och vem vet, kanske ända in i folksjälen. I tv-världen har det i flera år spottats ut serier som har hemmafru som ett bärande tema, åtminstone i titeln.

Det mest kända exemplet är naturligtvis Desperate housewives, en stundom rolig serie med karaktärer som oftast varken är desperata eller hemmafruar. Neurotiska Bree van der Camp skriver i serien succéböcker om matlagning. Här finns en parallell till The real housewives of New York City, en serie som visades i somras på Kanal5. Bethenny Frankel, en av de så kallade hemmafruarna, har i verkligheten gjort bästsäljare om hur man ska äta nyttigt. Eller lite, antar jag för titeln är Naturally thin. Trots massor av avlönat arbete kallas hon hemmafru.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons