Lchf mindre militant

Lchf-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.

Publicerad
Annons

Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin.

Slaget om det mättade fettets farlighet för hjärtat är inte vunnet, men de militanta rösterna hörs inte lika ofta i debatten. Innebär det att lchf-rörelsen tacklat av? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Googles statistik över populära sökord inom området viktminskning visar att listan toppas av lchf, tätt följd av GI och viktväktarna.

– Många blev arga när de upptäckte att de lurats att äta fel kost i decennier. De var ilskna och ville frälsa omvärlden, men de har lugnat sig med tiden, säger Andreas Eenfeldt, specialist i allmänmedicin som driver bloggen Kostdoktorn med som mest 39 996 besökare under en dag, enligt egen uppgift,.

Annons
Annons

Han har även skrivit kioskvältaren ”Matrevolutionen – ät dig frisk med riktig mat”, en bredsida mot fettskräck och sockerstinn mat, som hittills sålt i 60 500 exemplar. När han började blogga för sex år sedan hajpades en fettrik diet för alla, i dag har rörelsen landat på individnivå.

– Det blir allt tydligare att alla inte är lika känsliga för kolhydrater, vissa tål mer, andra mindre. För den som har diabetes eller övervikt kan det vara klokt att sikta på en strikt lchf. Men de som varken har problem med vikten eller hälsan kan äta kolhydrater av bra kvalitet som till exempel rotfrukter, säger Andreas Eenfeldt.

Många äter också mindre grädde och ost sedan de upptäckt att det kan bromsa viktnedgången. Och när de slutar äta mejerivaror närmar de sig det som kallas stenålderskost.

– Alla framgångsrika dieter utesluter processad snabbmat och korsbefruktar varandra så att det blir stor samstämmighet mellan dem till sist, fortsätter han.

Många äter lchf-kost för att komma till rätta med övervikt, högt blodtryck och diabetes. För min del har det inneburit att jag inte blir förkyld lika ofta som förut.

Andreas Eenfeldt är dock inte lika positiv till det baksug som drabbat många anhängare. Den som vill förbättra hälsan och vikten bör inte äta en massa lchf-kakor där sockret ersatts av sötningsmedel, anser han.

– Det är bättre att äta mer mat som tillagats av bra råvaror. Bra mat hjälper till att balansera aptitregleringen så att den fungerar som den ska.

Kokboksförfattaren Klara Desser, aktuell med Klaras bästa lchf-recept (ur vilken vi visar några recept på nästa uppslag), började skriva GI-böcker för tio år sedan. Hon testade lchf av nyfikenhet och upptäckte att hon, som är frisk i övrigt, mådde bättre av den rena, enkla och ursprungliga maten. Numera nobbar hon även gluten, quinoa och bulgur och förbereder just sin tredje lchf-bok, som kommer i december.

Annons
Annons

– Många äter lchf-kost för att komma till rätta med övervikt, högt blodtryck och diabetes. För min del har det inneburit att jag inte blir förkyld lika ofta som förut, säger Klara Desser.

Hennes kokbok domineras av fräscha grönsaker, röror, fisk och skaldjur. Hon har även inlett en flirt med det sydamerikanska köket. Variation är ett måste om man ska klara av att följa ett kosthåll, betonar hon.

– Lchf går mer och mer över till att bli ett sunt sätt att äta. Jag brinner för att laga mat från grunden med icke processade råvaror och att äta tre mål om dagen. Det är bättre än att stoppa i sig fikabröd och annan kringmat, fortsätter hon

Även Klara Desser är skeptisk till vågen av bakrecept med lchf-vinkel.

– Bröd som bakas av ägg, smör och mandelmjöl är visserligen nyttigare. Men vi vet inget om hur de nya sötningsmedlen påverkar kroppen. Sedan klarar man kanske inte alltid av att vara strikt utan gör små avsteg. Men det vi äter ibland påverkar varken vikten eller hälsan.

Kerstin Bergfors, lchf-förläggare på Bonnier Fakta, ser inga tecken på att intresset för dieten börjar dala. Hon har förlagt åtta böcker och två nya är på gång. Några har sålts till Norge, Finland, Tyskland, Estland och USA och Lars-Erik Litsfeldts Kom igång med lchf på 14 dagar ligger på topplistan i Danmark.

– Hittills har hälsan och valet av råvaror stått i centrum och maten haft en ganska snäll smak. Men smaken blir allt viktigare och vi får se fler kryddor i maten. En del kakrecept innehåller också stora mängder sötningsmedel som känns onaturliga. Vi föredrar honung och agavesirap och jag gissar att det slår igenom så småningom, säger Kersin Bergfors.

I kristallkulan anar hon även att bokstavskombinationen lchf kan försvinna och ersättas av lågkolhydratkost. Ett sätt att komma tillrätta med alla missuppfattningar och feltolkningar av vad lchf är, understryker hon.

– De som står för mer liberala varianter av lchf talar allt oftare om lågkolhydratkost och jag tror att det begreppet sprider sig även om det är lite otympligare.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons