”Datorspel ska vara ett tillägg – inte en ersättning”

Oskar Foldevi, leg psykolog på Reconnect, har själv spelat de flesta stora onlinespel som ”World of warcraft” och ”League of  legends”.
Oskar Foldevi, leg psykolog på Reconnect, har själv spelat de flesta stora onlinespel som ”World of warcraft” och ”League of legends”. Foto: Adam Wrafter

Första generationen som vuxit upp med internet är på väg ut i livet. Många har haft hela sin tonårstid online – ofta både berikande och roligt. Men hur mycket livserfarenhet i den verkliga världen har de förlorat? Fester, resor, studier och kärlek?

Publicerad
Patrik Wincent, psykosyntesterapeut, vd på Dataspelsakuten.

Patrik Wincent, psykosyntesterapeut, vd på Dataspelsakuten.

Foto: Johan Fjellström
Jan Löwdin, leg psykoterapeut.

Jan Löwdin, leg psykoterapeut.

Foto: Olof Nyhus
Annons

Tidigare tycktes den allmänna oron, eller moralpaniken, handla om spelens innehåll. Nu är det tiden spelandet tar från annat experter och föräldrar bekymrar sig för.

– Många unga jag träffar i samtal är oerhört kloka, men på vissa områden kan de ha hamnat efter. Som barn kan du lära dig mycket av datorspel, men som ung vuxen behöver du mer. Du måste komma in i andra sammanhang och utmana dig själv, säger Oskar Foldevi, leg psykolog, specialiserad på bland annat problematiskt datorspelande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons