ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Mary J Blige tillbaka – utan divalaterna

Dagens r&b-landskap vore inte detsamma utan Mary J Blige och hennes karaktäristiska soulstämma. I höst släpper hon sitt tionde album, parallellt med att hon porträtterar Nina Simone i en kommande film om jazzsångerskan. SvD mötte en uppriktig Blige som lagt de ökända divalaterna bakom sig.

Erik Augustin Palm
Uppdaterad
Publicerad

Det fanns divor och så fanns det Mary J Blige, den hårdnackade drottningen av hiphop soul från New York-förorten Yonkers. Hon som med lagren av bling bling och blonda peruker gjorde begreppet ghetto fabulous till ett standarduttryck i det tidiga 1990-talets modevokabulär, samtidigt som hon kämpade med sitt kokainberoende och ett destruktivt förhållande med r&b-sångaren K-Ci.

Känd som en av modern svart musiks mest svårhanterliga stjärnor kunde Blige hota med en käftsmäll om en journalists frågor inte passade. Men det var då. Dagens Blige skrattar åt sin forna attityd, om än smått bekymrat. När jag träffar henne i Los Angeles syns inte ett spår av den effektsökande lager-på-lager-klädstilen. Istället förefaller hon sofistikerad, iförd en stilren guldbeige klänning och vit minikavaj. Gäller denna förfinade attityd numera även hennes förhållningssätt till människor och situationer som hon ogillar?

Laddar…