Fungerar på svensk jord

Publicerad
Annons

Rockdust kan få fart på sura och urlakade jordar även i Sverige, spår skotska experter. Men först krävs mer forskning.
– Det råder ingen tvekan om att Rockdust gör något med jorden. Alla kan se det och jag har själv testat. Man sprider ut det på en yta och efter två år är effekten fullständigt häpnadsväckande, säger John Ferguson. Han är chef för landets avfallshantering på det skotska naturvårdsverket, SEPA.
Myndigheten räknar med att rockdust ska bli en del i landets satsning på biobränsle.
Preliminära tester tyder på att stendammet skyndar på den mikrobiologiska nedbrytningen i komposten och neutraliserar giftiga ämnen.

– Personligen är jag mest intresserad av att med rockdust höja matens näringsvärde och minska behovet av bekämpningsmedel. Det har visat sig att jordens urlakning påverkar matens kvalitet och i förlängningen sannolikt människors hälsa, säger John Ferguson.
Även teorin kring stendammets förmåga att binda växthusgaser är rimlig enligt Ferguson. Men mer forskning behövs och det finns varnande röster:
– Se inte Rockdust som en magisk formula. Se det hellre som en del i ett långsiktig ekologiskt odlingssystem med friska jordar, säger Robin Szmidt, forskare med inriktning på jordanalys som följt försöken i Skottland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons