”Köpet av Consolidated Papers har utretts tillräckligt”

Lars Wedenborn, vd för familjen Wallenbergs stiftelse FAM som är Stora Ensos mäktigaste ägare, är trött på kritiken mot Stora Ensos köp av Consolidated Papers, och anklagelserna om redovisningsfusk, berättar han i en intervju med SvD Näringsliv.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

SvD Näringsliv har tidigare kunnat rapportera om hur två av varandra oberoende analytiker har beräknat kostnaden av köpet av Consolidated till runt dubbelt så mycket som Stora Enso har erkänt. Det tog Aktiespararna fasta på i dag, när organisationen begärde en omröstning om att en extern granskning av affären ska genomföras. Men den mäktigaste ägaren, FAM som kontrollerar 27 procent av rösterna i Stora Enso, är klart emot att affären granskas ytterligare.

– Någonstans måste man gå framåt. Det här går tillbaka till år 2000. Vi befinner oss i 2014 i dag. Och försäljningen var 2007, det är sju år sedan. Varje år har detta analyserats av analytiker, av kritiker, av medier, av revisorer, det har varit uppe på bolagsstämmor. Någonstans får utredandet vara klart. Vi tycker att bolaget ska få ha fokus på alla de möjligheter och utmaningar som du har sett i bolaget på bolagsstämman i dag. Låt fokus ligga på det, så låter vi det andra ligga bakom oss. Det har utretts tillräckligt, säger Lars Wedenborn till SvD Näringsliv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons