ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Duon som plockar upp material ur skamvrån

Anna Holmquist och Chandra Ahlsell.
Anna Holmquist och Chandra Ahlsell.

Skåpet i masonit för Svenskt Tenn blev en succé. Konst- och designstudion Folkform vill gärna utmana men slår också ett slag för genuina hantverkstraditioner.

Lotta Ringdahl
Uppdaterad
Publicerad

Anna Holmquist och Chandra Ahlsell fann varandra formmässigt under ett projekt på Konstfack där de båda gick Industridesign. Ett samarbete som banade väg för deras gemensamma konst- och designstudio Folkform.

Närhet till produktionen, industriella processer, genuina hantverkstraditioner och en vurm för material som vissa andra ställer i skamvrån. Så kan man förklara Folkforms strävan och ambition.
Anna Holmquist och Chandra Ahlsell utmanar gärna våra förutfattade meningar om vilka material som anses åtråvärda och värdefulla. Dessutom slår de ett slag för vårt svenska kulturarv. De uppmärksammade masonitskåpen, för Svenskt Tenn, tillverkades av material från Masonite-fabriken i Rundvik, där varje skåp är ett collage av Masonite från olika tidsepoker. Duon använde både gamla original skivor från 1930-tal och ett antal av de sista som producerades på fabriken i april 2011.

Laddar…