Okänd grupp bombhotar franska järnvägar

Torun Börtz, TT
Publicerad
Annons

Paris En hittills okänd grupp som kallar sig AZF hotar att spränga tio bomber utplacerade längs franska järnvägar om de inte får motsvarande cirka 40 miljoner kronor. De franska myndigheterna, som tar hoten på största allvar, har redan oskadliggjort en bomb och sänt ut tiotusen järnvägsarbetare för att leta.
Hotbreven började komma till de franska myndigheterna före jul. I breven undertecknade AZF beskrev sig gruppen som en ”påtryckargrupp av terroristtyp” och preciserade att den saknar religiösa förtecken. I breven till både president Jacques Chirac och inrikesminister Nicolas Sarkozy framkommer däremot ett mer allmänt politikerförakt.
Initialerna AZF var dock namnet på den kemifabrik utanför Toulouse som exploderade för två och ett halvt år sedan. 30 människor omkom.
Rykten om den okända terroristgruppen cirkulerar i de franska medierna sedan några dagar tillbaka. I tisdags underrättades medierna av myndigheterna om hotet, men ombads att ligga lågt tills krisen lösts. I går valde dock den sydfranska
tidningen La Dépêche du Midi att gå ut och berätta om hotet, till inrikesministerns stora irritation.

– Låt oss arbeta! sade Sarkozy.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons