Ivar Arpi:180 grader senare

Ivar Arpi
Publicerad
Stefan Löfven – då och nu. Löfven har ändrat sig till rakt motsatt åsikt än vad han sade bara för en kort tid sedan.

Stefan Löfven – då och nu. Löfven har ändrat sig till rakt motsatt åsikt än vad han sade bara för en kort tid sedan.

Foto: Vänster: Tomas Oneborg/SvD. Höger: Maja Suslin/TT
Annons

I februari 2013 pratade Tobias Billström, dåvarande migrationsminister, om att ”minska volymerna” av asylsökande till Sverige. Många krävde hans avgång. Aftonbladets ledarsida menade att han använde SD:s retorik och politik (1/3–13). Statsminister Stefan Löfven, då i opposition, skrev på Facebook att Billströms utspel var oanständigt och avhumaniserande, då ”man har pekat ut en av samhällets mest utsatta grupper: de människor som söker skydd från krig, terror och förtryck.” (4 februari 2013).

Även Göran Greider krävde Billströms avgång i TV4 Nyhetsmorgon och skrev vidare: ”För någon vecka sedan kunde SD jubla åt moderaten Tobias Billströms uttalanden.” (Dalademokraten 23/2-13)

Så har det låtit sedan dess. De som har velat diskutera relationen mellan volymen på invandringen, förmågan till ett värdigt mottagande och kapaciteten att integrera har anklagats för att gå SD till mötes, svartmåla och skrämmas.

”Vi kan inte hantera detta, får vi höra. Volymerna är så massiva att de sköljer över Sverige”, skrev Peter Wolodarski nyligen och pratade om ett "flyktingspöke". ”Vi måste ha sinne för proportioner”, manade han (DN 30/8). I stället för att skriva om utmaningarna Sverige står inför har Wolodarski gett oss historieberättelser om andra världskriget. Ska man av detta dra slutsatsen att de 160 000 asylsökande som utgör Migrationsverkets huvudscenario för 2015 inte är en proportion värd att tala om? Att det är ett spöke?

Annons
Annons
Stefan Löfven – då och nu. Löfven har ändrat sig till rakt motsatt åsikt än vad han sade bara för en kort tid sedan.

Stefan Löfven – då och nu. Löfven har ändrat sig till rakt motsatt åsikt än vad han sade bara för en kort tid sedan.

Foto: Vänster: Tomas Oneborg/SvD. Höger: Maja Suslin/TT

Men även om DN hellre gör tidsresor, har verkligheten hunnit ifatt andra. Vissa har svängt 180 grader.
”Det är inte hållbart med den stora flyktingström som har kommit hit. Vi måste på något sätt hitta metoder så att det blir mindre människor som söker sig hit.” Det sade Göran Greider bekymrat i Studio Ett i torsdags. Han efterfrågade även signalpolitik för att få asylsökande att välja andra länder än Sverige. ”Av rädsla för att knysta något som ens liknar det som SD säger så har man förtigit vissa problem”, slog Greider fast.

”Påståendena om migrationens extremt negativa ekonomiska effekter är helt uppenbart strunt!”, skrev den moderate riksdagsledamoten Fredrik Schulte den25 december 2014. Men i torsdags lät det annorlunda: ”Nivåerna i flyktingmottagandet ger nu upphov till helt ohållbara kostnadsökningar.”

Stefan Löfven – då och nu. Löfven har ändrat sig till rakt motsatt åsikt än vad han sade bara för en kort tid sedan. Foto: Vänster: Tomas Oneborg/SvD. Höger: Maja Suslin/TT

Aftonbladets ledarsida har torgfört uppfattningen att man i bästa fall är en historielös ”dysterkvist” och i värst fall ”rasist” om man diskuterar att det finns en gräns för hur stor invandringen kan vara (AB 20/2). Mellan 140 000–190 000 asylsökande, varav 29 000–40 000 ensamkommande barn väntas komma i år. Så hur ska vi betrakta de kommuner som nu larmar om att kapaciteten inte räcker? Dysterkvistar eller rasister?

Så sent som i april, när Stefan Löfven fick frågan om det finns något tak för hur många Sverige klarar att ta emot, svarade han att ”nej, det finns ingen gräns”. (Sydsvenskan 29/4) Nu säger Löfven: ”En sån stor mängd människor som söker asyl i Sverige, det är inte hållbart” (TV4 23/10). Alltså motsatsen till vad han sade bara för ett halvår sedan.

Nu väntar vi på besked från Aftonbladets ledarsida om den anser att den rödgröna regeringen har blivit sverigedemokrater och bör avgå, analogt med bedömningen av Billström. Och frågan uppkommer: Strävar Göran Greider, med sina uttalanden i Studio Ett, efter att få SD att jubla? Det menade han ju om dem som tidigare sade det som han själv säger nu. Och kommer Löfven att medge att hans regering har blivit oanständig och avhumaniserande, eftersom den nu säger samma sak som Tobias Billström gjorde?

Att byta fot på så kort tid betyder att man förut antingen ljög för att vinna politiska poänger eller att man var okunnig. Oavsett vilket, är det illa.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons