Eurokrisen gröper hål i schweizerosten

I orostider flyr investerare till den trygga schweizerfrancen, som nu blivit rekordstark. Men exportindustrin lider, och bland de värst drabbade finns alplandets osttillverkare.

Publicerad
Hansruedi Gasser lägger ner Käserei Bumersbuch  eftersom schweizerfrancen blivit så dyr att ingen vill köpa hans Emmentaler längre.

Hansruedi Gasser lägger ner Käserei Bumersbuch eftersom schweizerfrancen blivit så dyr att ingen vill köpa hans Emmentaler längre.

Foto: JEAN-LUC BARMAVERAIN
Annons

KÄSEREI BUMERSBUCH Septembersolen dränker dalgången i ett guldskimrande ljus. Men traktens guld har mist sin glans, konstaterar ostystaren Hansruedi Gasser som snart måste lämna sitt gårdsmejeri – bortknuffad av en rekordstark schweizerfranc.

Den idylliska Emmedalen i hjärtat av Schweiz är så långt från dramatiken på världens finansmarknader man kan komma. Med kvittrande fåglar och betande kor känns katastrofstämning på Wall Street och börstumult på NASDAQ väldigt avlägset. Eurokris är något som sker på en annan planet. Men det är just här finanskrisen skördar offer, och Hansruedi är ett exempel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons