Sveriges reservenergi ska bli grön med nya miljökrav

Nyligen träffade energiminister Ibrahim Baylan (S) företrädare för oppositionspartierna för att försöka förankra förra veckans utspel om en förlängning av effektreserven. I det förslag som energiministern planerar att lämna till riksdagen finns också krav på att reserven ska upphandlas med miljökrav.

Publicerad
ANDERS WIKLUND/TT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Annons

Förslaget att den så kallade effektreserven ska förlängas från år 2020 till år 2025 aktualiserades efter att Vattenfall meddelat sina planer på att stänga de två kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2. Vattenfall har uppgett att reaktorerna stängs i förtid på grund av ökade produktionskostnader. Kärnkraften tillhör basproduktionen av el i Sverige men de eventuella stängningarna har skapat en oro för elbrist under tillfälliga energisvackor exempelvis då vindkraftens propellrar vilar i stiltje eller när solceller står i skugga.

– Jag uppfattade att det fanns en öppenhet för miljökrav och en förlängning och nu går vi vidare och tar fram ett skarpt förslag. När riksdagen tog beslutet om år 2020 fanns det ett antagande om att marknaden skulle lösa detta. Men nu ser vi att det finns en risk att det blir bekymmer i södra Sverige och svårigheter framförallt under höst och vinter om det inte blir en förlängning, säger Ibrahim Baylan till SvD Näringsliv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons