Maten som gör dig pigg i höst

Laga maten själv, hoppa över halv- och helfabrikat och tänk på näringsvärdet. Det är dietistens bästa råd för att slippa hösttröttheten.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons

Studier visar att många blir sugna på sötsaker när höstmörkret börjar falla utanför fönstret allt tidigare på eftermiddagarna.

– När ljuset försvinner blir vi tröttare. Man vet inte helt säkert vad det beror på men hormonet melatonin som styr vår dygnsrytm och substansen serotonin kan spela en roll här. Det är vanligt med ökat sötsug och en del drabbas även av depression av mörkret, säger Mia Troberg Elonq, dietist och kock på
Tasteline.

Men med rätt mat och motion går det att förhindra den värsta hösttröttheten.

– Det gäller att se över hela sitt sätt att leva. Det är inte bara maten som styr om vi är pigga eller trötta. Sömn, träning och ett socialt liv betyder minst lika mycket för piggheten, fortsätter Mia Troberg Elonq.

Enligt henne bör man framförallt se till att äta så näringsrik mat som möjligt och även tänka på att mat med lågt GI håller en piggare längre.

– Ät så bra mat som möjligt. Byt ut mindre näringsrik mat mot mer näringsrik mat. Laga maten själv, hoppa över halv- och helfabrikat. Färsk mat, helst ekologisk, innehåller mycket mer näring och inga konserveringsmedel och andra tillsatser. Mat med lägre GI håller oss pigga, tipsar Mia Troberg Elonq.

– Det är bra att äta regelbudundet. Det vill säga frukost, lunch och middag med två till tre mellanmål. Mycket frukt och grönt och fullkornsvarianter där det går att välja.

LÄS OCKSÅ:
Den gröna supermaten

RECEPTTIPS:
Maten som gör dig pigg

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons