"Vi måste lära oss att vila"

Publicerad
Annons

Alltid så duktig var hon. Gick omkring med ett "det-fixar-jag-leende" på läpparna. Tre ungar. En arbetslös man. En mamma som började bli dement. Och så alla krävande gamlingar på äldrevårdsjobbet. Alla fick hennes omsorg.
Magrat hade hon gjort. Glömde saker så att hon fick rusa tillbaka. Och runt, runt - ännu fortare för att hinna. Svårt att sova. Men allt var så bra så ...
Tills hon en dag inte orkade upp i sängen. Och nu ligger hon där, sjukskriven på obestämd tid. Undrar varför hon inte har någon kraft.
Jag talar om en mig närstående person. En av många som bara inte orkar mer.
Varför behövde det gå så långt - liksom det gjort för så många i dagens Sverige? Man tycker att vi skulle kunna vända på trenden - och helt enkelt börja vila tillräckligt.
Att vila är faktiskt en så pass komplicerad sak att ämnet nu blivit föremål för en doktorsavhandling: Vila och lärande om vila, (Acta universitatis gothoburgensis).

– Man säger, "du borde gå och vila lite". Men vad innebär det egentligen? Visst tillhör vilan
vardagen, men uppenbarligen är det också något som vi behöver lära oss, precis som vi måste lära oss att äta och motionera rätt, säger dr Margareta Asp, avhandlingens författare och adjunkt i omvårdnad vid Mälardalens högskola.
Idén att forska om vila kom när hon tidigare arbetade som sjuksköterska. I vården är vila centralt för tillfrisknandet. Men sängläge är inte vila för alla. Så vad är då vila?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons