ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nya skattesynder svärtar regeringen

Av femton moderata statssekreterare erkände på tisdagen tio att de har anlitat svart arbetskraft. Ingen av partiledarna inom alliansen vill kommentera avslöjandet, men röster höjs från en moderat riksdagsman om hårdare straff för skattebrott.

Fredrik Mellgren, Anders Munck
Uppdaterad
Publicerad

Totalt finns 33 stycken statssekreterare. De är de högsta tjänstemännen i regeringskansliet och ministrarnas förmodligen viktigaste medarbetare. När TT ringde runt till statssekreterarna svarade samtliga på frågan om de någon gång använt svart arbetskraft. 17 av dem, över hälften erkände att de har anlitat personer som jobbat svart. Tre är statssekreterare för folkpartiet, två för kristdemokraterna och en för centern. Tio stycken är moderater, däribland H G Wessberg, statssekreterare åt handelsminister Ewa Björling.

– Jag köpte svart arbetskraft på 1990-talet. Det var över 1 000 kronor, men under 10 000 kronor, därför borde jag ha skickat in kontrolluppgifter. Det var inget beteende jag kunde stå för, därför slutade jag. Det här har jag också berättat på en förbundsstämma tidigare, säger H G Wessberg.

Laddar…