Här är poddarna som snackar om böcker

Man måste inte läsa på sommarlovet eller semestern, men man kan lyssna på andra som gjort det.
Man måste inte läsa på sommarlovet eller semestern, men man kan lyssna på andra som gjort det. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Ungdomslitteraturen är i fokus när författarna Lisa Bjärbo och Per Bengtsson pratar om sina läsupplevelser i podcasten “Allt vi säger är sant”. De bjuder på ett särskilt utvalt avsnitt här på SvD Läs & Skriv!

Cecilia Burman
Publicerad

Lisa Bjärbo, författare och SvD-medarbetare svarar på frågor.

Varför startade ni “Allt vi säger är sant”?

– Jag och min kompis Per Bengtsson, som också är ungdomsförfattare pratar nästan alltid om böcker och vi gillar båda ungdomslitteratur. Vi tyckte att det inte fanns tillräckligt mycket bevakning av ungdomsböcker, och saknade att få babbla om böcker vi läst. Så det landade i att vi startade en podcast helt enkelt, och nu har vi hållit på i 2,5 år. Det sista avsnittet spelade vi in i alldeles nyligen.

Läsning är en ensam syssla, och man missar stor del av läsupplevelsen om man inte pratar men någon annan om boken, tycker jag.

Vad pratar ni om i podcasten?

– Vi har haft ett tema till varje avsnitt: kärlek, dystopier, föräldrar till exempel och så väljer vi ut en aktuell ungdomsbok som vi läser och pratar om. Vi bjuder alltid in en gäst också som pratar om temat, och det kan vara författare, ungdomar eller expert, typ någon från ett förlag.

Har podden haft någon effekt för din läsupplevelse?

– Ja, absolut! Framför allt har jag insett hur viktigt det är att prata om böcker man läst, särskilt med någon som tycker annorlunda än en själv. Jag och Per har ofta olika ingångar till boken, och det är väldigt lärorikt att höra vad den andra tänkt på. Det ger väldigt mycket. Läsning är en ensam syssla, och man missar stor del av läsupplevelsen om man inte pratar men någon annan om boken, tycker jag.

Visst måste vi prata om vad vi läser. Det tycker Lisa Bjärbo som precis har spelat in det sista avsnittet av podcasten "Allt vi säger är sant". Foto: Leif Hansen

Råd till den som vill starta en podcast?

– Bara gör det, det är ju skitlätt! Det finns ju appar och superenkla inspelningsgrejer i datorn och man kan testa sig fram. Jag googlade fram hur jag gör för att lägga upp poden på iTunes, det behöver inte vara så avancerat.

Ni bjuder på ett smakprov från podden här på SvD Läs & Skriv, vilket har du valt ut?

– Avsnitt 7 som handlar om svaga tjejer. Där är författaren Ulrika Lidbo gäst, och vi pratar om David Wibergs bok ”Anteckningar från ett källarhål”. Det pratas ju ganska ofta om ”starka tjejer” när det gäller böcker, Pippi Långstrump och Katniss i Hungerspelen lyfts fram som goda exempel på tjejer som tar för sig. Men vem skriver om de svaga tjejerna? Och vad är ens en svag tjej? Jag tycker det är ett superintressant samtalsämne!