FRG på ettårsdagen av branden: Frivilliga en del av framtidens krishantering

Vår förhoppning är att de frivilliga och konceptet FRG kommer att spela en viktig och mera permanent roll i det civila försvaret och svensk krishantering framöver, skriver Andreas Weiborn och Christopher Forsberg ett år efter skogsbranden i Västmanland.
Vår förhoppning är att de frivilliga och konceptet FRG kommer att spela en viktig och mera permanent roll i det civila försvaret och svensk krishantering framöver, skriver Andreas Weiborn och Christopher Forsberg ett år efter skogsbranden i Västmanland. Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

För ett år sedan började det som kom att bli den största skogsbranden i svensk modern historia i Sala kommun i Västmanland. Insatsen för att bekämpa skogsbranden blev även den största samverkansinsats som har genomförts i svensk krishantering, det vill säga att många olika offentliga, privata och frivilliga aktörer på lokal, regional och nationell nivå var involverade.

Publicerad
Annons

Att frivilliga hjälper till vid samhällsstörningar i Sverige är inget unikt, men storleken, omfattningen och betydelsen av de frivilliga insatserna samt att konceptet Frivilliga Resursgruppen (FRG) prövades i sådan omfattning som faktiskt blev fallet, kan i sammanhanget ses som ovanligt inom svensk krishantering. FRG är ett koncept som syftar till att strukturerat samordna frivilligorganisationer vid samhällsstörningar och katastrofer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons