ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Non-consensual act (in progress)Filmklipp visar afghanskt förtryck

GRÄVANDE I ett filmarkiv i Afghanistan hittar konstnären Goshka Macuga rullar med erotiska och våldsamma scener. Det blir utgångspunkt för hennes undersökning av våld mot kvinnor, politiskt och som underhållning, och där blicken även riktas mot västvärlden.

Katarina Wadstein MacLeod
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Goshka Macuga, född i Polen och bosatt i London, vänder och vrider på roller i sitt konstnärskap. Hon blandar och ger mellan att vara curator, konstnär och samlare. I verket som visas på Index intar hon rollen som forskare och journalist. I hennes utställningar konfronteras man med ömsom pressklipp och böcker, ömsom storskaliga skulpturer och installationer. För Documenta X förra året gjorde hon en gigantisk fotorealistisk väv, där Afghanistan bands samman med västerlandet; politik vävdes ihop med historia.

På Index visar Macuga filmverket ”Non-consensual act (in progress)”. När filmen rullar igång får vi scenariot etablerat. En konstnär på rundtur i det afghanska filmarkivet i Kabul hittar ett nytt spännande material att arbeta med, nämligen övergivna filmremsor. Skräp för den ena men en guldgruva för den andra. Konstnären betalade för materialet och tyckte sig därmed stötta arkivet som arbetat i motvind ekonomiskt och politiskt.

Laddar…