Laser kastar nytt ljus över runornas ristare

Publicerad
Annons

Runstensristarna förr i tiden hade en egen personlig handstil som går att identifiera. Detta har Laila Kitzler Åhfeldt vid Arkeologiska forskningslaboratoriet i Stockholm kunnat visa i sin doktorsavhandling "Work and Worship. Laser scanner analysis of viking age runestones".
Med laserns hjälp har hon identifierat både runverkstäder och ristare, och även upptäckt om det funnits flera runristare på en och samma sten. Detta är ett genombrott inom runforskningen och öppnar för nya intressanta rön i framtiden.
Våra allra äldsta skrivna dokument har sedan flera hundra år tillbaka ritats av och analyserats in i minsta ristade beståndsdel. På konsthistoriska och språkliga grunder har man kunnat datera runstenarna ganska bra, men när det gäller att identifiera ristare och olika verkstäder har resultaten varit mer osäkra. Lasern tar fram fakta.
En runristare har ett individuellt rörelsemönster som märks i huggspåret. Det syns på huggspårens form. En del hugger djupa och spetsiga spår, andra mer grunda och runda spår.

– Med laserscannern kan man se huggspåren som ett slags mikrotopografi i stenen, berättar Laila Kitzler Åhfeldt. Denna topografiska karta går sedan att studera digitalt och bearbeta med ett statistikprogram. Då kan man se ristarens rytm när han hugger och hur huggspåret ser ut i tvärsektion.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons