Sandra Backlund tar stickvägen till toppen

Sandra Backlund är känd för sina avantgardistiska handstickade kreationer i svulstiga former. Hon är svenska modebranschens älskling men har även haft stora internationella framgångar. På måndagen solodebuterade hon på catwalken i Stockholm.

Susanna Strömquist
Publicerad
Annons

Franca Sozzani är en av modevärldens säkraste talangscouter. Som chefredaktör för modebibeln italienska Vogue sedan 20 år tillbaka har hon ett välutvecklat sinne för att nosa upp blivande stjärnor. För dryga halvåret sedan tog hon sig an uppgiften att som en av fem experter personligen välja ut en färsk modeskapare till The Protégé program (konstig mix av språk, eng-fr-sv). En skyddsling som skulle få chansen att skapa en kollektion sponsrad av ullorganisationen Australian Wool Innovation. Sozzanis val föll på svenska Sandra Backlund.

Projektet kulminerade för ett par veckor sedan med en visning under den internationella modeveckan i Florens. Karl Lagerfeld, Paul Smith, Donatella Versace och Calvin Kleins designchef Fracisco Costa valde ut de övriga fyra deltagarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons